| H-1173 Budapest, Pesti út 8-12.,
| Telefon: +36 (1) 202-0202, +36 (1) 224-0920 | E-mail: multi@lingua.hu
  
  

Legfrissebb híreink
XVIII. MANYE Kongresszus

Sikeresen lezajlott a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete (MANYE) XVIII. Kongresszusa 2008. április 3-5. között Budapesten a Balassi Bálint Intézetben.

A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete azzal a céllal alakult, hogy elősegítse és támogassa az alkalmazott nyelvészet minden ágának művelését, oktatását és kutatását, de főként a nyelvoktatásét.

A XVIII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszus házigazdája nem véletlenül a Balassi Intézet volt, hiszen a magyar kulturális diplomácia hazai központja az egyik legrégebbi olyan intézmény, ahol rendszeres ”magyar, mint idegen nyelv” oktatás folyik.

A kongresszus címében a szervezők azt is próbálták érzékeltetni, hogy a magyar nyelv anyanyelvként, idegen nyelvként és származásnyelvként a világ szinte minden pontján jelen van. Ezen jelenlét komplex vizsgálata pedig leginkább az alkalmazott nyelvészek feladata.

Az idei kongresszuson 16 téma köré csoportosítva rendezték meg a szervezők a MANYE előadásait, így kiemelt figyelmet fordítottak a fordítástudomány, a nyelvpolitika és a kontrasztív nyelvészet területére.

A kongresszuson az egyesület új vezetőséget választott, valamint a választmánya is újjáalakult. A MANYE elnökévé a 2008-2013-ig terjedő ciklusra Klaudy Kinga professzort, az ELTE BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének vezetőjét szavazták meg.

Az elnökségben 2 tisztséget a Kodolányi János Főiskola munkatársai látnak el. A MANYE titkára Dr. Bódi Zoltán, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék főiskolai docense, valamint a MANYE pénztárosa Dr. Sárdi Csilla az intézmény oktatási rektorhelyettese.

A MANYE választmányában négyen képviselik a Kodolányi János Főiskolát: Dr. Bartha Magdolna (Modern Nyelvek Intézete), Dr. Bódi Zoltán (Társadalomtudományi és Média Intézet), Dr. Sárdi Csilla (Modern Nyelvek Intézete), Dr. Stephanides Éva (Modern Nyelvek Intézete).

A MANYE titkárságát a Kodolányi János Főiskola vezeti, illetve a honlapját szerkeszti, mely a www.kodolanyi.hu/manye címen érhető el.

A háromnapos szimpózium résztvevői kézhez kapták Sárdi Csilla szerkesztésében a XVII. MANYE kongresszuson elhangzott előadásokat tartalmazó kötetet. A tavalyi konferenciának a Kodolányi János Főiskola Siófoki Oktatási Központja adott otthont 2007. április 19-21 között, melynek központi témája a ”Kommunikáció az információs technológia korszakában” volt.

http://www.kodolanyi.hu/iw/main.php?dir=aktualis&page=hirek&id=340

A Kongresszuson elhangzott előadások összefoglalója letölthető az alábbi két linken:

http://www.kodolanyi.hu/manye/Osszefoglalok_A_K.pdf

http://www.kodolanyi.hu/manye/Osszefoglalok_L_ZS.pdf

 

 

Legfrissebb híreink

Újabb megdöbbentő hatása lehet a Brexitnek - erre kevesen gondolhattak

Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetésével kikerülhet az angol az Európai Unió hivatalos nyelvei közül - figyelmeztetett hétfőn Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője.

Gépek a fordítás útvesztőjében: az egyetemes megértés álma

A világ első, nyelvek közti fordításra alkalmas gépét 1954 elején mutatták be a Georgetown Egyetem és az IBM kutatói. Az azóta Georgetown-IBM kísérletként elhíresült projekt keretei közt egy „elektronikus agyat” hoztak létre, amely orosz mondatokat fordított le angolra.