| H-1173 Budapest, Pesti út 8-12.
| Telefon: +36 (1) 202-0202, +36 (20) 919-4153 | E-mail: multi@lingua.hu
  
  

Legfrissebb híreink
Telefonon keresztül tolmácsol a Lexifone

A több idegen nyelv közötti automatizált tolmácsolásban világelső Lexifone Communication Systems bejelentette a Lexifone 2-t, az első olyan telefonos szolgáltatást, amely valós időben képes tolmácsolni nagyobb nyelvek között. Azzal, hogy a résztvevőket nem korlátozza, hogy szünetet tartsanak minden mondat után, a Lexifone 2 nyújtja a legtermészetesebb, tolmácsolással egybekötött telefonbeszélgetést.

Az eredeti szolgáltatás egy rövid, de tartalmas útmutató elolvasását igényelte használat előtt csakúgy, mint gombok megnyomását a nyelvek váltásához. A Lexifone 2 azonban automatikusan fordítja mindkét fél mondanivalóját, így a felhasználók megszakítás nélkül élvezhetik a beszélgetést még akkor is, ha egymás szavába vágnak. A szolgáltatás új, intuitív kezelőfelületet is kapott és megtanult héber nyelven.

„Célunk mindig az lesz, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, hogy a fordított szöveg teljesen hasonlítson ahhoz, amit és ahogy az anyanyelvünkön mondunk.” nyilatkozta Ike Sagie, a Lexifone alapítója és jelenlegi vezérigazgatója. A Lexifone 2 nagy előrelépés ebben az irányban. „Soha nem volt még hasonló a piacon, folyamatosan fejleszteni fogjuk és új szolgáltatásokat adunk hozzá.”

Saige elismeri, hogy a fordítás nem 100%-os pontosságú, de rámutat arra, hogy a tökéletes fordítás ilyen esetekben talán nem is lehetséges, viszont ragaszkodik ahhoz az állításhoz, hogy a Lexifone nyelvi motorja a gépi fordítás előtt jár.

A Lexifone 2 egy valós idejű, aszinkron telefonos szolgáltatás. Minden egyes mondatot abban a pillanatban lefordít, amikor befejezzük, és nem kívánja meg, hogy szünetet tartsunk köztük. Amint befejeztük a mondanivalónkat, a rendszer elkezdi a tolmácsolást. A szolgáltatást nem szükséges a beszédünkhöz igazítani és a fordítás automatikusan történik a telefonon keresztül. Ez teszi lehetővé, hogy a világ minden táján, minden telefonról elérhető, legyen az mobil vagy vezetékes.

A Lexifone 2 angol, spanyol, portugál, német, olasz, francia, orosz, kínai és héber nyelven tud fordítani. Bár a nyelvjárás, akcentus és a háttérzaj befolyásolhatja a fordítás pontosságát, a Lexifone a lehető legmagasabb pontosságot éri el a versenytársaival összevetve.

A Lexifone alkalmazása elérhető Androidra is a Play Áruházban. Jelenleg, új felhasználói fiók létrehozásakor 1,25$-t (a cikk írásakor ≈ 224 Ft) kapnak ajándékba az új felhasználók. Saige továbbá megjegyzi, hogy az Android verzió egy lebutított változat, és hogy az iOS verzió is hamarosan elkészül.


További részletek itt és itt olvashatók.

Legfrissebb híreink

Újabb megdöbbentő hatása lehet a Brexitnek - erre kevesen gondolhattak

Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetésével kikerülhet az angol az Európai Unió hivatalos nyelvei közül - figyelmeztetett hétfőn Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője.

Gépek a fordítás útvesztőjében: az egyetemes megértés álma

A világ első, nyelvek közti fordításra alkalmas gépét 1954 elején mutatták be a Georgetown Egyetem és az IBM kutatói. Az azóta Georgetown-IBM kísérletként elhíresült projekt keretei közt egy „elektronikus agyat” hoztak létre, amely orosz mondatokat fordított le angolra.