| H-1173 Budapest, Pesti út 8-12.
| Telefon: +36 (1) 202-0202, +36 (20) 919-4153 | E-mail: multi@lingua.hu
  
  

Legfrissebb híreink
Google Fordító a Bing Fordító ellen

Vajon 2014-ben, a technológia és a nyelvi ágazat rohamos online fejlődése idején, az ingyenes fordítóeszközök egyúttal a gyenge minőséget jelentik?


Két eszköz, öt nyelv, öt kategória

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk a gépi fordítók segítségével készült fordításokat, a blog.bab.la szakértői egy ötven, nyilvánosan elérhető mondatból álló gyűjteményt hoztak létre. Ezt a gyűjteményt további öt kategóriára (Twitter, irodalom, hírek főcímei, receptek és jogi szövegek) bontották. Minden kategóriában tíz-tíz mondatot, öt különböző nyelvre fordítottak (finn, svéd, francia, orosz és holland) a Google- és a Bing fordító segítségével.

Ezután a fordításokat egy 4-es skálán értékelték. Ahhoz, hogy egy fordítás 0-ás minősítést kapjon, lefordítatlan szavakat, súlyos nyelvtani hibákat kell tartalmaznia, és összességében nehezen értelmezhetőnek kell lennie. A 4-es minősítéshez a fordítás minőségének közel kell állnia az emberi fordítás minőségéhez, de pár stilisztikai és összefüggésbeli hiba még megengedett.

A Twittertől a nemzetközi jogig. Megállja a helyét a gépi fordítás?

A gépi fordítások összességében mind az öt vizsgált nyelven alacsonyabb pontszámot értek el, mint az emberek által készítettek. A svéd nyelv a maximum 200 elérhető pontból 120-ig jutott, szorosan követi a holland, az orosz és a francia, míg a finn mindössze 60 pontot szerzett. Azt is megállapíthatjuk, hogy a Google és a Bing fordító közötti csatát az előbbi nyerte.

Az angolhoz hasonlóan a germán eredetű svéd és holland nyelv érte el a két legmagasabb pontszámot, míg a sereghajtó finn, szórendjét és mondattanát tekintve drasztikusan különbözik az angol nyelvtől. A teszt közepén végző francia és orosz szintén nem germán eredetű nyelv.


TwitterTwitter kategóriában elért pontok
(maximum 40 pont érhető el kategóriánként)


Az öt kategória közül a Twitter érte el a legkevesebb pontot. Finn és a holland nyelven a Bing fordító teljesített jobban, míg a maradék három nyelven a Google. Az alacsony pontszám a Twitter posztok bonyolult struktúrájával indokolható. Ezek a posztok sok információt tartalmazó rövid mondatok, speciális karakterekkel. A gépi fordítók, úgy tűnik, nem igazán képesek ezzel megbirkózni.


IrodalomIrodalom kategóriában elért pontok
(maximum 40 pont érhető el kategóriánként)


Valószínűleg sokan nem lepődnek meg rajta, hogy az irodalmi kategória a második leggyengébb helyezést érte el. Az irodalmi nyelv költői kifejezéseket, bonyolult mondatszerkezeteket és további írói sajátosságokat is tartalmaz. Ettől válnak a művek egyedivé. Érdekes, hogy ebben a csoportban a germán nyelvek (holland és svéd) alacsonyabb pontszámot értek el, mint a francia és az orosz. Összességében elmondható, hogy a svéd nyelvtől eltekintve, megint a Google fordító teljesített jobban.


Hírek főcímeiHírek főcímeiben elért pontok
(maximum 40 pont érhető el kategóriánként)


Az előző kettő csoporthoz hasonlóan, itt is érdekes eredményeket születtek. Kis meglepetés, de a francia és a finn nyelv érte el a legkevesebb pontot, míg a másik három (svéd, orosz és holland) viszonylag jó eredményt ért el. Megint elmondható, hogy a két gépi fordító közül a Google fordító ért el jobb eredményt.


Receptek


Receptek kategóriában elért pontok
(maximum 40 pont érhető el kategóriánként)


Az összes műfaj közül a legjobb eredmények receptek fordításából születtek. Megint a Google fordító teljesített jobban, és érdemes megjegyezni, hogy hollandul olyan eredményeket kaptak, melyek minősége majdnem egyenlő az emberek által végzett fordításokéval. A jó minőségű fordítások elsősorban az egyszerű mondatszerkezetnek köszönhetők. Azonban a többi kategóriától eltérően, a receptfordításoknál a szókészlet volt a fordítóeszközök sebezhető pontja, hiszen nem tudták megkülönböztetni a többjelentésű szavakat.


Jogi szövegek


Jogi szövegek fordításában elért pontok
(maximum 40 pont érhető el kategóriánként)


Jogi szövegek fordítása esetén egyértelmű sikert aratott a Google fordító, hiszen mind az öt nyelv esetén felülmúlta a Bing fordítót. Összességében azonban a svéd és a francia nyelvet leszámítva az eredmények gyengének mondathatók. A pontszámokat elsősorban a jogi területre jellemző bonyolult szakszavakkal magyarázhatjuk. Érdekes, hogy számos mondat 4-es értékelést kapott, de körülbelül ugyanannyi 0-ást vagy 1-est. Éppen ezért ebben a kategóriában egyértelmű következtetést nem nagyon lehet levonni.


Nyelvek szerinti összpontszámNyelvek szerinti összpontszámÖsszefoglalás

Összességében jókat és rosszakat is mondhatunk a gépi fordító eszközökről. Azonban egyértelműen kijelenthetjük, hogy jelen formájukban ezek az eszközök nem tudják helyettesíteni az emberek által végzett fordításokat. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy semmi hasznuk ne lenne, hiszen rövidebb és egyszerűbb mondatokkal viszonylag jól működnek.

További információkért kattintson ide.
Legfrissebb híreink

Újabb megdöbbentő hatása lehet a Brexitnek - erre kevesen gondolhattak

Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetésével kikerülhet az angol az Európai Unió hivatalos nyelvei közül - figyelmeztetett hétfőn Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője.

Gépek a fordítás útvesztőjében: az egyetemes megértés álma

A világ első, nyelvek közti fordításra alkalmas gépét 1954 elején mutatták be a Georgetown Egyetem és az IBM kutatói. Az azóta Georgetown-IBM kísérletként elhíresült projekt keretei közt egy „elektronikus agyat” hoztak létre, amely orosz mondatokat fordított le angolra.