| H-1173 Budapest, Pesti út 8-12.
| Telefon: +36 (1) 202-0202, +36 (20) 919-4153 | E-mail: multi@lingua.hu
  
  

Legfrissebb híreink
Fordítás hagyományos telefonnal, alkalmazás nélkül

A Muuzii lehetővé teszi észak amerikai felhasználóknak, hogy pillanatok alatt szavakat és kifejezéseket fordítsanak le angol, spanyol és kínai nyelveken a mobiltelefonjuk segítségével. Nem alkalmazásról van szó és okostelefonra sincs szükség a használatához. A cég által kínált szolgáltatás a Muuzii Message és a Muuzii Speak.

Előbbi használatához mindössze egy SMS elküldésére van szükség, ami után válaszüzenetben érkezik vissza a lefordított szöveg angol, spanyol vagy kínai nyelven. Utóbbi pedig (amihez szükség van okostelefonra) rögzíti a mondanivalód, amit később tolmácsolva hallasz vissza. Olyasmi, mint egy többnyelvű Shazam csak a zenei rész nélkül.
Mitől jobb, mint a többi hasonló fordítóeszköz?

“A Muuzii tulajdonképpen az emberi és a gépi fordítást ötvözi a kifogástalan végeredmény elérése érdekében.” nyilatkozta Eric Fang, a cég alapítója. A többi mobil alapú fordítóprogrammal ellentétben a Muuzii nem függ olyan szótáraktól, amelyeknek véges a szókészletük.
Valójában egy nyelvészekből álló csoport áll készenlétben és ellenőrzi a szövegek gépi fordítását. A csapat összes tagja azért dolgozik, hogy a válaszüzenet pontos legyen és a lehető legmegfelelőbben legyen megfogalmazva. Ha úgy gondolják, hogy a gépi fordítás nem tökéletes, akkor beprogramozzák, hogy a következő alkalommal, amikor hasonló kérés érkezik, inkább az ő verziójuk szerepeljen a válaszüzenetben.

„Ha egy bizonyos szó vagy kifejezés nem szerepel a szótárban, a hagyományos programok leállnak. A Muuzii azonban nem.” nyilatkozta Cindy Davis a Muuzii marketing ágának vezetője.
Egyik hátránya annak, hogy a Muuzii szolgáltatásként működik, hogy a felhasználók nehezebben találnak rá.

„Mindenki tudja, hogy kell egy alkalmazást letölteni vagy megvásárolni. Azonban valamiért mind elfelejtettük azokat az időket, amikor egy új csengőhangot vásároltunk, amely költsége később a számlánkon jelent meg. Úgy látszik, mi visszamegyünk a jövőbe.” nyilatkozta Fang.
Ennek ellenére 2009-ben, bevezetése idején a Muuzii nagy sikereket ért el Kinában. A szolgáltatás egyik napról a másikra lett szenzáció, nyolc hónap alatt 1,2 millió felhasználós bázisa alakult ki és három különböző innovációs díjat nyert 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben, a China Mobile-tól.

Az egyelőre csak AT&T hálózaton elérhető Muuzii-t a következő hónapokban több amerikai szolgáltató is bevezeti. Az SMS szolgáltatás ára a cikk írásakor havi 2,99$, míg a hangalapú szolgáltatás havidíja 3,99$. A cég a későbbiekben több nyelven is elérhetővé teszi a szolgáltatásait, de előbb több országba szeretné azt bevezetni.

További információk itt olvashatók.
Legfrissebb híreink

Újabb megdöbbentő hatása lehet a Brexitnek - erre kevesen gondolhattak

Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetésével kikerülhet az angol az Európai Unió hivatalos nyelvei közül - figyelmeztetett hétfőn Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője.

Gépek a fordítás útvesztőjében: az egyetemes megértés álma

A világ első, nyelvek közti fordításra alkalmas gépét 1954 elején mutatták be a Georgetown Egyetem és az IBM kutatói. Az azóta Georgetown-IBM kísérletként elhíresült projekt keretei közt egy „elektronikus agyat” hoztak létre, amely orosz mondatokat fordított le angolra.