English Magyar
MULTI-LINGUA Kft.  H-1011 Budapest, Bem rkp. 26., Telefon:+36 (1) 202-0202, +36 (1) 224-0920, +36 (1) 787-8050 
E-mail: multi@lingua.hu  Fax: 212-2329
Get Adobe Flash player

Hírek

A Google honlapján már használható az internetes fordító program

Az amerikai Google céget alig egy évtizede alapították, azóta szinte páratlan növekedésnek örvendhetett. Mára már több mint húszezer alkalmazottal rendelkezik és becslések szerint több mint 200 milliárd dollárt (43.000 milliárd forintot) ér. Szolgáltatásai közé sorolhatók az internetes keresőfelületen kívül az email, irodai alkalmazások, ismeretségi hálózat, internetes térkép és video megosztás.

Nemrégiben egy újabb szolgáltatással lépett elő a cég: a soknyelvűséget és kommunikációt elősegítve elérhetővé tettek egy interneten keresztül működő fordító programot. A szolgáltatás nyelvei közé sorolhatók a nagy nyelvek mindegyike, beleértve az angolt, franciát, németet, spanyolt és olaszt, de ezen kívül az arab, bolgár, katalán, kínai, horvát, cseh, dán, holland, filippi, finn, görög, héber, hindi, indonéz, japán, koreai, lett, litván, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, szerb, szlovák, szlovén, svéd, ukrán és vietnami nyelvek mind szerepelnek a lehetőségek között.

A program érdekessége, hogy nem kísérli meg a fordítást az összes nyelvkombináció között, hanem egy úgynevezett köztesnyelvvel, az angollal, dolgozik. Ennek értelmében, ha pl. franciáról németre akarunk fordítani egy bizonyos szöveget, akkor a program először angolra fordítja a francia szöveget, majd az angol szöveget németre. Így sokkal könnyebb új nyelvekre kifejleszteni a programot, mert minden nyelv esetében csak az adott nyelvről angolra, valamint angolról az adott nyelvre kell kifejleszteni a gépi fordítást.

Hasznos funkció, hogy a program nem csak a honlapon található szövegdobozba bemásolt szöveget fordítja, hanem mivel elsősorban az internetezést hivatott elősegíteni, ha megadunk neki egy honlapcímet, akkor azt az eredeti formátumban, a képeket és formátumot megtartva, fordítja a kívánt nyelvre. Magyar nyelven sajnos még nem elérhető a program, de reméljük a nyelvünk sajátosságaiból adódó nehézségekkel is hamarosan megküzdenek a fejlesztők!

A program ingyenesen használható a következő címen: http://translate.google.com.

Vissza a hírek oldalra